Молочанська міська рада
Запорізька область, Пологівський район

КРИВАВИЙ СЕРПЕНЬ: ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ

Дата: 28.08.2024 10:16
Кількість переглядів: 19

Кривавий серпень 2014-го… Це були найважчі бої на Донбасі для наших захисників за Іловайськ, які тривали з 6 до 29 серпня.
Цьогоріч минає 10 років від часу страшної трагедії, названої Іловайським котлом, коли вранці 29 серпня в так званому “зеленому коридорі” рашня фактично зрешетила колони наших військових, не давши їм жодного шансу вийти з оточення.

У той час численним спробам українських сил звільнити місто завадила регулярна армія рф, сили якої зайшли на територію України зовсім неочікувано для нашого командування у ніч на 24 серпня 2014-го. Це було фактично наймасштабніше пряме вторгнення росії на Донбас за весь період АТО, яке й змінило повністю хід операції по обороні Іловайська. Бо співвідношення українських та російських військ у боях за Іловайськ було насправді катастрофічним: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; “Гради” – 1 до 24.
До того ж, окупаційні війська мали потужне підкріплення вздовж східного кодону України – щонайменше 45 тисяч військовослужбовців та сотні одиниць потужної військової техніки. Варто ще раз підкреслити, що після введення сил  рф українські війська в  районі Іловайська у  18 разів поступалися росіянам в  чисельності.
За роки зроблено чимало висновків щодо можливих винуватців у невдалій організації виходу наших бійців із оточеного Іловайська, однак запитання напрошується саме собою – чи можна було вірити путіну та його “зеленому коридору”, основною вимогою якого був саме беззбройний вихід наших захисників. Яких він згодом і знищив впритул.
В Іловайську загинуло понад 360 українських військових  — це найбільша одночасна втрата часів АТО.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь